Len zwyczajny - Zioła lecznicze, zdrowie, zioła

Informacje

Lokalizacja: Strona główna >> Len zwyczajny

Len zwyczajny

Znany i uprawiany od stuleci, o bardzo szerokim zastosowaniu, zarówno w lecznistwie, kosmetyce, przemyśle spożywczym jak i do produkcji tkanin. W medycynie i kosmetyce surowcem są nasiona, tzw. siemię lniane. Len zawiera śluzy, glikozydy, olej, kwasy tłuszczowe i enzymy. Wewnętrznie przyjęty działa głównie w obrębie przewodu pokarmowego, ma działania osłaniające, przeczyszczające, stąd też często stosowany jest w zaparciach, nieżytach żołądka. Zewnętrznie przyspiesza regenerację naskórka, ułatwia pękanie czyraków i wrzodów, gdyż również działa zmiękczająco. Stosuje się go również w zaburzeniach związanych z układem oddechowym, zawarte w lnie śluzy ułatwiają odkrztuszanie, zwłaszcza przy suchym i męczącym kaszlu. W przemyśle kosmetycznym stosuje się len głównie do produkcji kosmetyków do pielęgnacji cery suchej, ze względu na dużą zawartość olei. Dodaje się go również do specyfików do pielęgnacji cery wrażliwej, gdyż nie ma działania alergizującego. Len łagodzi podrażnienia skórne, pielęgnuje i zmiękcza naskórek, usuwa dolegliwości związane z łuszczeniem się skóry. Niekoniecznie trzeba kupować gotowe kosmetyki z zawartością lnu. Zalewając siemię lniane chłodną wodą po 12 godzinach uzyskuje się kleik, który z powodzeniem można stosować do przemywań podrażnionej i łuszczącej się cery. Można również siemię lniane stosować jako maseczkę do twarzy suchej i wrażliwej. Będzie ona miała wtedy działanie łagodzące, zmiękczające i nawilżające.

Tagi: warto znać, informacje

Reklama

windykacjaskuteczna windykacja
Stomatolog Wrocław, chirurg stomatolog warszawa , Design and Build, USG jamy brzusznej warszawa, drzwi poznań , ARGI POWER