Informacje
Lokalizacja: Strona główna >> Lawenda
Lawenda
Bardzo popularna roślina, mająca szerokie zastosowanie, zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kosmetyce, znana ze swych właściwości od stuleci. Lawenda zawiera olejki eteryczne, garbniki, cukry oraz sole mineralne. Dawnymi czasy trzymano zasuszoną lawendę w każdej szafie.Bardzo skutecznie pomagała ona pozbyć się niechcianego towarzystwa w postaci moli. Ponadto każde ubranie czy pościel po wyjęciu z szafy pięknie pachniało. Lawenda ma zwłaszcza działanie przeciwzapalne i dezynfekujące. Napar z lawendy można stosować na otarcia i skaleczenia skóry, przy wypryskach i egzemach, gdyż wykazuje również działanie bakteriobójcze. Można podawać napar z lawendy przy podwyższonej gorączce oraz przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego. Działa lekko wiatropędnie i rozkurczająco, pobudza również produkcję żółci. Stosowana jest w irygacjach narządów kobiecych , jak również do nasiadówek i podmywań ze względu na działanie dezynfekujące i łagodzące nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Działa również uspokajająco i lekko nasennie.
Ponadto jest lawenda składnikiem wielu kremów kosmetycznych,płynów do płukania tkanin. Charakteryzuje się pięknym, delikatnym i trwałym zapachem, który długo utrzymuje się po zaaplikowaniu środków z dodatkiem lawendy. W kosmetyce łagodzi zmiany skórne, odświeża i dezynfekuje. Często dodawa jest do kremów do rąk, wpływa na nawilżenie i poprawę stanu dłoni.
Można również obecnie kupić woreczki wypełnione suszoną lawendą, które zamiast dawnych wiechci umieszcza się w szafach i komodach. Oczywiście nie uświadczy się już żadnego mola, a nasza odzież i bielizna pościelowa nabiera trwałego i pięknego zapachu.
Reklama
| windykacja | skuteczna windykacja |

